Müstesna islamda ne demek?
Arap edebiyatında, fıkıhta ve teolojide bir şeyi evrensel kurallardan veya düzenlemelerden hariç tutmak anlamında kullanılan bir terimdir. Yapılacak herhangi bir işin ilahi irade ve izinle yapılabileceğini belirtmek için bir işten önce söylenmesi gereken bir söz.
Müstesna ne demek örnek cümle?
Şehre yerleşip alışan halk dışında şiirin beğenileceği bir yer kalmamıştı artık.
Müstesna kadın ne demek?
Müstesna ismi “nadir, diğerlerinden farklı, üstün, asil” anlamına gelir. Gerçekten de böyle bir kadın. Çok nadir bir örnek.
Müstesna hukuk ne demek?
Sıra dışı, norm dışı, ayrı, başkalarından farklı, ayrıcalıklı. Kişinin kendisini ilgilendiren tanımlar.
Müstesna nın kelime anlamı nedir?
“Exception” kökünden türemiştir ve “ayrı, özel, hariç tutulmuş” anlamına gelir. Türkçede “exceptional”, genel kuralların dışında kalan özel veya istisnai bir durumu ifade eder. Bu kelime, olağan durumların dışında kalan özel bir durumu veya kişiyi vurgulamak için kullanılır.
Nisa suresi 24 ayet ne demek istiyor?
Bu ayetle, cahiliye döneminde kısmen mubah görülen birden fazla erkekle evlenme âdeti ortadan kaldırılmış ve bir kadının ancak bir tek erkekle evlenebileceği ve ancak onunla karı-koca halinde yaşayabileceği; yani çok kocalılığın İslam’da mubah olmadığı hükme bağlanmıştır.
Müsterih kelimesi ne anlama gelir?
[1] (‘) Her türlü endişeden uzak, iç huzuruna kavuşmuş kişi.
Müstehak ne anlama gelir?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: gerekli.
Unutma müstesna ne demek?
. Tüm peygamberlerin namazda hata yapmalarına izin verildiğini unutmayın. Çünkü unutmak dikkatsizlik ve felakettir. Hata, kalbin meşguliyeti nedeniyle meydana gelen bir olaydır.
Müstesna kişilik ne demek?
bir bütünün dışında durmak. kaidenin dışında. Arapçadan dilimize girmiştir. Dışlanmış, istisnai anlamına gelir. Kelimenin kökeni Arapçadır. Benzerlerinden üstün olmak ve daha az benzere sahip olmak anlamında kullanılır.
Müstesna i şahika ne demek?
Şahika kelimesinin müstesna-i Şahika olarak kullanıldığını da görebilirsiniz. Bu kelime genellikle karşı tarafa iltifat ve güzel söz olarak kullanılır. Müstesna-i Şahika, “eşsiz, tek” anlamına gelir.
Murebbiye kadın ne demek?
Mürebbiye, bir çocuğun yetiştirilmesi ve bakımıyla görevli bir kadındır. Bir dadının aksine, çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade çocukların yetiştirilmesine odaklanır. Görev kapsamı, yürümeye başlayan çocuklardan çok okul çağındaki çocuklarla ilgilidir.
Müstesna vakıf ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu’nda, Evkaf Nezareti’nin (Vakıflar Bakanlığı) müdahalesi olmadan yönetilen ve vergiden muaf tutulan vakıflara istisnai vakıflar denirdi ve toplam sekiz vakıf vardır. Bunlar ikiye ayrılır: Din büyükleri (e’ızze) ve gaziler (guzât) tarafından kurulan vakıflar.
Vergiden müstesna olmak ne demek?
İstisnai: İstisnai, özel muameleye tabi tutulan ve benzerlerinden üstün olan.
Harçtan müstesna ne demek?
istisna olarak adlandırılır. Örneğin, Kanun’un 13. maddesine göre, bir velinin atanması ve görevden alınması, hakimin reddi talebinin kabulü ve hakimin ihtiyati tedbirine ilişkin kararlar harçtan muaftır. Başka bir deyişle, muafiyet kişi veya kişilere uygulanır ve muafiyet vergiye tabi kişilere uygulanır.
Mütenâhî ne demek?
Felsefe ve teolojide evrenin sonlu olduğu fikrini ifade eden bir terim. Duyular veya zihin aracılığıyla anlaşılabilen veya hayal edilebilen Tanrı dışındaki tüm varlıkları ve olayları ifade eden bir terim.
Istiğna nedir İslâm?
Bu sebeple ğanî, iğnâ ve istiğna şeklinde olan “ğny” kökünün Allah’ın fiili olarak kullanıldığı ayetlerde “Yüce Allah’ın, isteklerini kullarından zenginleştirdiği (muğnî), fıtrat ve özellikleri itibariyle her türlü ihtiyaçtan uzak olduğu, kendine yettiği ve başkasına ihtiyacı olmadığı” ifade edilmektedir.
Görünen kısımlar müstesna ne demek?
Görünür kısımlar istisnadır! Cinsel çekimlerini ortaya koyan kısımlarını göstermemelidirler. Göğüslerini örtmek için başörtülerini yakalarının üzerine takmalıdırlar. Kadınsı mücevherlerini kimseye göstermemelidirler.
Münasaha ne demek İslâm hukuku?
Sözlükte “aktarmak, değiştirmek, ortadan kaldırmak” anlamına gelen neş kökünden türeyen münâseha kelimesi, İslam miras hukukunda mirasın taksiminden önce bir veya daha fazla mirasçının ölümü halinde, mirasçılarına kalan paylarının hesaplanmasını ifade eder.