Çok kriterli karar verme analizi nedir?
Çok kriterli karar verme (ÇKKV) Çok kriterli karar verme yöntemleri, sayısal veya sözel kriterlere dayalı olarak en iyi olası alternatifi belirlemek için tasarlanmıştır. Çok kriterli karar verme, alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini çeşitli kriterlere dayalı olarak değerlendiren analiz yöntemlerinden oluşur.
Çok ölçütlü karar verme yöntemleri nelerdir?
Çok kriterli karar verme; Bu, çok sayıda kriter ve alternatif mevcut olduğunda çok sayıda seçeneği seçme, değerlendirme, sıralama, sınıflandırma ve ağırlıklandırma sürecidir [22]. Çok kriterli karar verme yöntemleri iki kategoriye ayrılır: değer/fayda temelli ve üstünlük temelli.
Çok amaçlı karar verme nedir?
Çok Amaçlı Karar Verme (MCDM), matematiksel bir programlama modeli kullanarak alternatifleri analiz etmeyi içeren sürekli bir karar verme sürecidir. Adından da anlaşılacağı gibi, MCDM yöntemlerinden farklı olarak, bunlar birden fazla hedefe ulaşmaya çalışan ve bir karar vericiye bu hedeflere yönelik çözümler sunan yaklaşımlardır.
TOPSIS yöntemi ne işe yarar?
TOPSIS yönteminin amacı, pozitif ideal çözüme en kısa mesafede ve negatif ideal çözüme en uzak mesafede olan karar seçeneğini belirlemektir. Pozitif ideal çözüm, maliyet kriterini en aza indiren ve fayda kriterini en üst düzeye çıkaran çözümdür.
Anp nedir ÇKKV?
Analitik Ağ Süreci (ANP) yöntemi, Thomas L. Saaty tarafından geliştirilmiş olup, karar alma sürecinde kriterler arasındaki ilişkileri dikkate alarak problemin tek taraflı modellemesine olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir yöntemdir.
Karar verme tipleri nelerdir?
İşletmelerde karar alma yaklaşımları genel olarak; Sezgisel karar alma, deneyime dayalı karar alma ve bilimsel karar alma olarak üçe ayrılır.
Ahp yöntemi nedir?
Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Thomas L. Saaty tarafından 1977 yılında geliştirilen çok kriterli karar verme tekniklerinden biridir. AHP, karar vermede grup veya bireyin önceliklerini dikkate alan, nitel ve nicel değişkenleri bir arada değerlendiren matematiksel bir yöntemdir.
Karar vermek için kullanılan yöntemler nelerdir?
Karar alma sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında fayda-maliyet analizi, alternatif seçimi, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümü, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuç değerlendirmesi yer almaktadır.
Karar tipleri kaça ayrılır?
Türk hukukunda karar türleri; Ara kararlar ve kesin kararlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Moora yöntemi nedir?
MOORA yöntemi; Tüm hedefleri ve alternatifler ile hedefler arasındaki tüm etkileşimleri bir bütün olarak ele alıp değerlendirdiği için farklı bir yöntem olduğu gözlemlenmiştir. MOORA yönteminde normalizasyon, öznel olmayan, yönsüz değerler kullanılarak yapılır.
Karar türleri nelerdir?
Süreçte temel olarak iki tür karar vardır: Ara kararlar ve nihai kararlar.
Electre yöntemi nedir?
ELECTRE (Eleme ve Seçimle Gerçekliği İngilizceye Çevirme) yöntemi, ilk olarak 1966 yılında Beneyoun tarafından ortaya atılan çoklu karar yöntemidir. Yöntem, her değerlendirme faktörü için alternatif karar noktaları arasındaki çiftler halinde üstünlük karşılaştırmalarına dayanmaktadır.
AHP ve TOPSIS nedir?
Ana ve alt kriterlerin önem derecelerinin belirlenmesinde AHP yöntemi, tedarikçilerin sınıflandırılmasında ise TOPSIS yöntemi kullanılmıştır. AHP yönteminde kriter ağırlıkları ve tutarsızlık oranları Super Decisions 2.0.
Vikor yöntemi nerelerde kullanılır?
VIKOR YÖNTEMİ İlk olarak Serafim Opricovic [46] tarafından önerilen VIKOR yöntemi, ilk olarak 2004 yılında Opricovic ve Tzeng tarafından çok kriterli karar problemlerini çözmek için yürütülen bir çalışmada kullanılmıştır [47].
Fuzzy TOPSIS nedir?
Başka bir deyişle, nesnelere üyelik dereceleri verilebilir ve nesneler kümenin kısmi üyeleri olabilir. Bulanık TOPSIS yöntemi, bulanık ortamlarda grup karar vermede kullanılan FCDM (Bulanık Çok Kriterli Karar Verme) yöntemlerinden biridir.
Karar vermek için kullanılan yöntemler nelerdir?
Karar alma sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında fayda-maliyet analizi, alternatif seçimi, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümü, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuç değerlendirmesi yer almaktadır.
Karar analizi nedir?
Karar analizinin amacı, karar vericinin eldeki belirli sorun hakkında, sorunun genel yapısı, tercihleri ve inançları da dahil olmak üzere derinlemesine düşünmesine yardımcı olmaktır.
Yoğun karar verme nedir?
Yoğun problem çözme, geleneksel karar alma sürecine en çok benzeyen karar alma stilidir. Satın alma karar sürecinin tüm aşamaları ayrıntılı olarak ve büyük çabayla araştırılır. Tüketicinin yoğun bilgiye ve zamana ihtiyacı vardır. Bu tür kararlarda, tüketicinin katılım derecesi ve algılanan risk yüksektir.
Karar tipleri kaça ayrılır?
Türk hukukunda karar türleri; Ara kararlar ve kesin kararlar olmak üzere ikiye ayrılır.